Wybierasz się na wczasy pod namiotem i chcesz być przygotowany na każdą okoliczność? Sprawdź, czy zapakowałeś niezbędne naczynia do gotowania i przechowywania posiłków, w tym menażkę. Jeżeli jeszcze jej nie masz, zapoznaj się z umieszczonymi niżej wskazówkami, aby dowiedzieć się, jak wybrać właściwy model.
Czym jest menażka?
Menażka to jedno z podstawowych naczyń turystycznych, jakie przydaje się podczas wypraw na łonie natury. Jest ona niewielkim, zamykanym pojemnikiem, który składa się minimum z dwóch części. Do wyboru są modele przeznaczone do przechowywania wody, a także takie, w których można podgrzać jedzenie i swobodnie je przenosić (można je więc porównać do termosów obiadowych).
Jak wybrać najlepszą menażkę?
Dobra menażka powinna być przede wszystkim być wygodna w przenoszeniu, odpowiednio duża oraz wytrzymała. Na to wpływa m.in. materiał wykonania. Pod tym względem wyróżniamy naczynia:
- aluminiowe – są lekkie, tanie, a przy tym niepodatne na uszkodzenia mechaniczne. W menażkach z aluminium można gotować, pod względem wymiarów często są dopasowane do palników turystycznych. Łatwo można je utrzymać w czystości;
- stalowe – wykazują odporność na korozję (jeśli są wykonane ze stali nierdzewnej), są solidne i można w nich gotować nawet bezpośrednio na ognisku. Stalowe naczynia są cięższe niż aluminiowe, ale za to bardzo często są sprzedawane w zestawach zawierających wiele elementów;
- plastikowe – łatwo się je myje i przenosi, ponieważ są wyjątkowo lekkie. Menażki z tworzyw sztucznych sprawdzają się głównie w miejscach, gdzie nie trzeba samemu gotować posiłków, znajdują zastosowanie jako miski i talerze. Co więcej, do wyboru jest wiele modeli, w różnych wzorach i kolorach.
Zobacz również!
Rankingi menażek październik 2024